Oogsttuin de Plukheyde
Bestel in oogsttuin de Plukheyde

Groenten, kruiden en kleinfruit bestellen


Als deelnemer van de Plukheyde krijg je iedere week toegang tot het actueel assortiment plukrijpe seizoensproducten. Bestellen kan doorlopend, behalve tussen vrijdag 21 en zondagavond 22 uur. Dan plaatst boer Koen immers het aanbod voor de komende week online.

Kies hieronder voor het basispakket en laat je verrassen door de boer of kies voor het basispakket aangevuld met zelf te bepalen extra’s of stel volledig zelf je pakket samen. Het basispakket kan 1x/week worden besteld, zelf samengestelde pakketten kunnen 2x/week worden besteld.


TOON ALLES

Basispakketten

Basispakket

Week5 (wk5, van 27 tot 31 januari) is ingegaan.Afgelopen weekend ben ik gestart met de zaai en aanplant van de eerste echte lenteteelten. Dit is vooralsnog in de tunnelserres, want voor nieuwe buitenteelt is het echt nog te vroeg.Zo gingen een 120tal 'Mechelse vroege', dit zijn bloemkolen die het goed doen in dit seizoen, de grond in. Ik zaaide ook 2 rijen vroege peultjes, 3 rijen worteltjes, de eerste rij radijsjes én nog een nieuwe soort rammenas/daikon.Die zijn natuurlijk 'morgen' nog niet plukklaar. Gemiddelde groeiperiode is 60 tot 90 dagen, zo zullen de radijsjes eind maart wel oogstbaar zijn, maar op die andere groentjes zal het wachten zijn tot eind april, begin mei.Gelukkig ga ik deze week ook nog nieuw plantgoed halen en planten. Slaatjes zoals landkers, winterpostelein en veldsla groeien wat sneller nu de dagen langzaam maar zeker weer langer worden. Meer licht = meer groei, al mankeren we toch wel wat opklaringen en dus een zichtbare zon! Maar we gaan niet klagen, gewoon doen wat we kunnen.Zo kan ik jullie deze week alvast verblijden met kersverse paksoy die ik eind oktober heb aangeplant in de koepels. Die heeft z'n 90 groeidagen dus gehad en is plukklaar...Groe(n)tjes, boer Koen

Wat is een basispakket? Dat komt zowat neer op de keuze van de boer volgens het seizoen en met minstens één of twee 'specialekes van de week'.  In een basispakket zitten steeds 6 tot 7 diverse groentjes waarvan ik de hoeveelheid in jouw pakket zal matchen met het aantal personen dat hoort bij jouw specifieke inschrijving. Eén portie ervan aanduiden is dus voldoende en als je bv met 2 volwassenen en 1 kindje inschreef geef ik 3 porties schorseneer, 1 grote paksoy, ... mee. Doel is voldoende van elke groente voor jouw gezin om een week te vullen.

Wil je naast de (deze wk5) 7 groentjes nog extra's bestellen van iets dat niet in het basispakket zit, dan mag dat gerust. Klick voor die producten wél het aantal specifiek gewenste porties aan !

Welke 7 groenten zitten er zeker in je basispakket deze week (wk5)? Boerenkool, paksoy, slaxmix (veldsla, golden frills en rode rucola), worteltjes, zonnewortel, prei en schorseneer. Opmerking de foto bij dit artikel is niet exact, maar wel representatief voor een normaal winteraanbod en genomen in november 2017.Groe(n)tjes boer Koen


Koolgroenten

boerenkool

Mooi gegroeid en vrij beschikbaar tot het einde van de winter!Er is wel wat luis en witte vlieg in deze teelt, maar ik zal m'n best doen om zo proper mogelijke bladeren te oogsten.

Lekker én eenvoudig recept: fijn snijden en blancheren en vervolgens stoven in room zoals je met spinazie zou doen... SUPER!!

1p = 6 bladeren, zeker goed voor 1 persoon


boerenkool paars

Vrij beschikbaar en net zoals z'n groene broertje mooi gegroeid, al is er ook in deze teelt wel wat luis en witte vlieg.Ook hier doe ik m'n best om zo proper mogelijke bladeren te oogsten.Bruikbaar in stooofscholtels, puree, quiche, ...

1 portie = 6 bladeren of een groeitop, zeker voldoende voor 1 persoon


koolraap rutabaga

Koolraap is weinig gekend, maar zeer veelzijdig én bewaart super, ook na snijden! Erg geschikt voor stoven alleen of in combinatie met andere groenten zoals biet, wortel, raap, ... , maar ook soep of groentenlasagna hiervan zijn top.Vrij beschikbaar sinds half oktober (wk42) en dit normaal de hele winter door!Het zijn behoorlijk grote exemplaren, 1 portie = zeker goed voor 4 of zelfs meer personen.

Er staat een heel origineel & 'kids-proof' receptje op onze blog! Maar je kan er ook super lekkere soep van maken en ook stoven is makkelijk (schillen, in stukken snijden en stoven), snel klaar (15min is al voldoende) en erg lekker (beetje raapsmaak, maar zachter) vooral als je ze wat laat carameliseren!


koolrabi paars

Bij het opkuisen van de akker vastgesteld dat er nog 18 paarse koolrabi's zijn uit de laatste reeks van het lopend oogstseizoen 2019,Van grootte zijn het 'normale' exemplaren, maar wel wat ouder natuurlijk...

Koolrabi is een heeel gezonde en ook lekkere groente die je op heel veel manieren kan klaarmaken! Griet heeft me alvast afgelopen weekend nog een tof recept doorgestuurd dat we snel op de blog zullen zetten. Zeker checken!

1 portie = 1 koolrabi


palmkool

Vrij beschikbaar! Het gaat over mooi gegroeide donkergroene bladeren. Er is wel een beetje last van witte vlieg, maar ik doe m'n best om zo proper mogelijke bladeren te oogsten.Recepttip Nieuw via Griet en nu op onze blog, zie http://www.deplukheyde.be/blog.asp?c=det&id=69 ! Een wat oudere, maar ook toffe tip via Yora om er gezonde chips van te maken vind je http://www.deplukheyde.be/blog.asp?c=det&id=37

1 portie = 6 (grote) bladeren, zeker voldoende voor 1 persoon


rammenas blauer herbst und winter

Vrij beschikbaar sinds eind september.Rammenas wordt ook wel eens winterradijs genoemd en blauer herbst und winter is een pittige soort met vrij grote en mooi blauwpaars gevormde knollen die verder wel 'gewoon' spierwit vruchtvlees hebben.

Recepttip: Heerlijk in stoofschotels, om soepen 'bij te kruiden' of te raspen in je slaatjes.


savooi deadon

Savooi deadon heeft dezelfde structuur als deze van de klassieke groene, maar minder geribbeld en de buitenste bladeren hebben een mooipaarse kleur. De smaak is tegelijk zachter en zoeter.Verrasend dus, want paars resulteert in veel groenten vaak in een licht bittere smaak. Niet zo bij deze deadon savooi dus!

1 portie = 1 kool zeker goed voor 2 tot 3 personen


witte kool

Zoals voor Nieuwjaar, ook nu vrij beschikbaar.Deze teelt was immers goed gelukt en biedt stevige, mooi gevormde kolen die je bijvoorbeeld perfect kan klaar maken met witte saus, maar waarvan je even goed de bladeren kan opvullen met gehakt ...

1p = 1 stuk zeker goed voor 3 personen of meer


paksoy

Nieuw kersvers groen, geplant eind oktober, nu plukklaar!Lekker in al je woks of groentensappen.

Eén paksoy = 1 portie, groot genoeg voor 2 tot 3 personen


Bladgroenten

knolselder

De teelt van knolselder is ondanks een droge zomer in 2019 toch goed gelukt en blijft tot maart ruim beschikbaar!

1p = 1 goed gegroeid stuk


krulpeterselie

Een klassieke smaakmaker die net zoals bladpeterselie bijna continu beschikbaar is.De reeks die er nu aankomt is wel wat minder groot, want pas geplant in oktober en heeft dus niet veel zon gezien...

Steeds 1 blokje per portie.


bladpeterselie

Een klassieke smaakmaker naast de gewone krulpeterselie en bijna steeds beschikbaar in ons assortiment.Zit boordevol vitamine C, per gewichtseenheid zelfs meer dan in appelsienen! Smakelijk!!

1p is steeds 1 blokje


sla Golden Frills

Nieuw deze week (wk5), weliswaar de allerlaatste exemplaren, want op de evaluatievergadering onvoldoende steun gekregen om opnieuw te planten.Samen met de rode rucola eigenlijk vergelijkbaar met een portie asian mix!!

Een goudgeel mosterdslasoortje. Lekker pittig en ook mooi om te mixen of pesto van de maken!

1 portie = 1 stukje


sla veldsla

Mooi donkergroen gegroeid, al zijn ze nog niet super groot.

Typisch voor het winterseizoen en ideaal om te mixen met andere mini slavariëteiten zoals babyleaf, winterpostelein, asian mix of rucola, maar even goed met witloof :) Veldsla bevat extra veel Mg volgens mijn apotheker!

1p = 2 blokjes


suikerbrood

De laatste 30tal stuks beschikbaar voor dit oogstseizoen. We zullen er dan ruim 250 geleverd hebben!Suikerbrood of groenlof is een echt najaarsproduct, familie van witloof en kan evenzo gebruikt worden in de keuken. Recepttips: Je kan het rauw eten (de meer vlezige onderste bladstukken worden veel gebruikt in slamixen in de winkel en zijn na wat vorst zoals we die al hadden veel minder bitter, bijna zoet!!, maar je kan het evengoed stoven of zelfs voor de klassieker met kaas en ham in de oven gebruiken!

1p = 1 stuk (let wel zo'n stuk is minstens 2 tot 3 x zo groot als een witloofkrop...)


wilde chichorée

(op)Nieuw beschikbaar sinds begin oktober. De planten zijn ondertussen stevig gegroeid!

Was eind dit voorjaar helemaal nieuw in ons aanbod en bleek door verschillende mensen wel gesmaakt, vooral gestoofd. Let wel, ze zijn écht bitter, maar wat zegt die volkswijsheid ook al weer? Ah, ja: bitter in de mond maakt het hart gezond :)

Dit lees ik op wikipedia: De jonge choreibladeren hebben een licht bittere smaak en kunnen in het voorjaar gebruikt wordt in salades. Ook gekookt kunnen ze worden gebruikt en tijdens het Paasfeest worden de bladeren gegeten bij gebraden lam. Ook de bloeistengels kunnen gekookt gebruikt worden.De wortels bevatten inuline (cfr koffievervanger)


Vruchtgroenten buiten

Wortelgroenten

pastinaak

Pastinaak is een typische zoete herfst en winter wortelgroente.

Recepttips: samen met wotelpeterselie en/of wortel en/of raap in stoofschotels of ook in soep zie http://www.deplukheyde.be/blog.asp?c=det&id=50.

1p = 1 grote of 2 kleinere (vaak ook vertakt)


schorseneer

Beschikbaar sinds begin november.Leuk weetje: De nieuwe kok op VTM van het programma zot van koken kwam er eind oktober al enkele halen (zie foto) om ze te bereiden op een originele manier. Er zijn hierbij leuke beelden gefilmd op onze akker die je kan bekijken via VTM go!!

Een eigen origineel én 'kids-proof' receptje via deelneemster Nele vind je alvast ook op onze blog op http://www.deplukheyde.be/blog.asp?c=det&id=53 maar dan in de pdf bijlage van die pagina. Een extra tip nog, als je ze kuist onder water is het best makkelijk en vooral geen plakboel.

1 portie = 3 mooie stokken én de mogelijkheid enkele kleine naar keuze bij te nemen


witloof

Let op: nu bestellen voor afhalen volgende week!Witloof is de enige groente op de Plukheyde die ik niet zelf teel en die ik vanaf dit seizoen ook 1 op 1 doorreken aan de prijs van 2,50 euro/kg. Ik zal dit doen door in 2x en dus telkens per 3 maanden (begin januari en eind maart) een afrekening op te maken van wat je bestelde.

1 portie = 250gr

Lekker typische regiogroente die op de Plukheyde beschikbaar is door samenwerking met Danny Schoevaerts. Danny is samen met vele andere 'doorwinterde' witloofboeren actief in onze regio, maar ik kan er maar met één samenwerken hé ...


wortelpeterselie

Ik vrees dat we deze week (wk5) de laatste stuks zullen leveren. Ik denk dat er nog een 15tal porties zijn. Bestel maximaal 1portie per deelnemerscode aub. Wortelpeterselie is een typische herfst en wintergroente. Leunt voor het gebruik in de keuken sterk aan bij knolselder, maar ook zeer goed in stoofschotels...

Wortelpeterselie is rijk van smaak en bevat naast proteïnen veel calcium, ijzer, caroteen en de vitaminen B2 en C. Bovendien is het blad bruikbaar zoals dit van bladpeterselie.

1 portie = 1 stuk (zeer stevig gegroeid)


Bol-, knol- en stengelgroenten

Aardappel Ditta

Van deze aardappel is nog wel wat stok (@200kg). Ik zal hem dus nog verdelen via het afhaalpunt voor zij die er nog geen konden afhalen op de akker!Ditta is een vastkokende aardappel die iedere keer weer goed uit smaaktesten komt. Bovendien is ie redelijk plaagresistent en zeer goed bewaarbaar. De aardappel heeft ook de Franse kwaliteitsonderscheiding 'Saveur de l'Année 2013' binnen gehaald...

1p = 300gr


biet chioggia

Mooi gegroeide ronde en stevige bietjes.

1 portie = 2 grotere of 3kleinere, maar stevige bietjes

Chioggia bietjes zijn een 'bijna vergeten', zoete tweekleurige en vooral lekkere groente


biet geel

Mooi gegroeide ronde en stevige bietjes.

1 portie = 2 grotere of 3kleinere, maar stevige bietjes

Gele bietjes groeien het traagst en zijn misschien net daarom zo lekker...


biet rood

Mooi gegroeide ronde en stevige bietjes.

1 portie = 2 grotere of 3kleinere, maar stevige bietjes

Rode bietjes zijn de meest gekende en daarom misschien de meest gevraagde op de Plukheyde. Naast het soeprecept van de foto, staat er nog een tof receptje op onze blog (het onderste van drie op die pagina) zie http://www.deplukheyde.be/blog.asp?c=det&id=51


prei winter

We zijn half november gestart in de winterprei en die blijft tot maart-april beschikbaar denk ik!

1p = 1 vrij dikke schacht met mooi fris donkerblauwgroen loof


yacon

ZEER ruim beschikbaar sinds begin november!Veelzijdiger dan je denkt, kan je bv ook wokken, of als verse snack eten...

Deze groente is zo gezond omdat de suikers ervan pas worden opgenomen in de dikke darm en dus een erg laag glycemische index genereren. Yacon is dan ook een perfect zoetmiddel voor diabetici, maar je kan er ook erg lekkere soep van koken of het gewoon vers eten als tussendoortje of wokken of ... Enkele recepten vinden jullie hier http://www.deplukheyde.be/blog.asp?c=det&id=20

1p = 300gr


aardpeer

zonnewortel

(op)Nieuw, maar enkel deze week (wk5) beschikbaar!Ik heb afgelopen voorjaar niet de tijd gevonden om de plant die ik had laten zitten van de productie van vorig jaar te verplanten. Daardoor heb ik deze niet echt kunnen vermeerderen, maar kan ik wel de productie van die ene plantcluster aanbieden!

De zonnewortel is een broertje van de aardpeer en wordt in Europa vooral door hobbyisten gekweekt. De knol kan zowel rauw, gekookt of gebakken gegeten worden en smaakt licht zoet en notig. Zonnewortels bevatten inuline. Inuline en zijn afbraakproducten, fructo-oligosachariden, worden als zoetstof gebruikt bij suikervrije diëten voor onder andere diabetici aangezien ze de suikerspiegel niet beïnvloeden.

1 portie = 250gr


Peulgroenten

Kruiden en vruchtgroenten tunnel

mosterdsla

Pittige mosterdsla, heerlijk voor je slamixen of in pesto!

1p = één blokje


raapsteel

We zijn in week3 overgeschakeld naar een verse reeks uit de tunnels. Het zijn frisgroene, nog niet te grote plantjes, zeker oké voor onderstaande puree recept...

Recepttip: erg lekker vers fijngesnipperd in puree met wat ei en sjalot + scheutje azijn

1p = 1 blokje


rozemarijn

Ruim beschikbaar sinds week (wk28) en het zijn mooie schattige plantjes...

1p = 1 potje


rucola paars

Nieuw deze week (wk5), weliswaar de allerlaatste exemplaren, want op de evaluatievergadering onvoldoende steun gekregen om opnieuw te planten.Samen met golden frills eigenlijk vergelijkbaar met een portie asian mix!!

1p = 1 stukje


warmoes

Al een hele tijd ruim beschikbaar en dat blijft zo tot maart.

Warmoes of snijbiet is een alleskunner, van soep tot gestoofd, in witte saus of in puree of quiche, het kan allemaal!

1 portie = 2 stukjes (plantharten) elk met 6 tot 8 jonge bladeren


Kleinfruit

Plukeytjes en edelhertenvlees

plukeytjes

Op de Plukheyde lopen 5 kippen in de weide bij Bas (de Pony van m'n dochter) en samen leggen ze momenteel samen zo'n 2 eitjes per dag. Ikzelf heb er dus maximaal 12 per week. Via een deelnemer met een 7tal kippen is dit samen maximaal 36 stuks of dus 6 porties per week.

1 portie = 6 eitjes waarvoor ik 2 euro vraagVergeet uw unieke code en gewenste afhaaldag niet in te geven bovenaan de pagina.

de Plukheyde | Koen Tierens & Inge Vermeesch
Brouwerijstraat 56 | 1910 Kampenhout
0477 66 01 31 | Koen@deplukheyde.be

Volg oogsttuin de Plukheyde op Facebook

© 2020 de Plukheyde - Voorwaarden - Privacy StatementFlockdesign & KLA-4 Communicatie