Oogsttuin de Plukheyde
Blogberichten van de Plukheyde

Recepten en ervaringen van Plukheyde deelnemers

Wil jij ook iets delen? Neem dan contact met onze blogger!

BLOGCONTACT »Sharing is caring versus broccoli

Sharing is caring versus broccoli

Nieuwe deelnemers brengen ook nieuw te delen ervaringen met zich mee. En geheel toevallig hebben onderstaande suggesties nog een heel speciale band ook!

Zo kreeg ik eind mei kreeg van Lise de suggestie 'sharing is caring' en ze stuurde prompt een receptje door met één van onze typische producten van dat moment: broccoli santé. De reden waarom ik het nu (pas) deel is een stuk tijdsgebrek, maar vooral omwille van de erg mooie link met een ander verhaal!

Zo kwamen half juli Bruno en Inge, collega's van Lise op het werk, even proeven van het Plukheyde concept tijdens het verlof van Lise via haar abonnement. Begin augustus en dus zonder een week over te slaan, sloten ook zij aan als deelnemer en vanuit dezelfde spontane betrokkenheidsfilosofie als bij Lise kreeg ik vorige week onderstaande receptjessugestie met broccoli!

Is er weinig tot geen broccoli omdat de koolgalmug roet in het eten gooit? Wel, ook al heb je niet veel broccoliroosjes, de stengels kunnen ook heel lekker zijn stelt Inge.

Broccolistelen in een bijgerecht voor 4 p (Inge en Bruno)

- Bakboter

- 1 lepel grove mosterd ( indien gewenst )

- 2 eetlepels vloeibare honing of meer ( volgens smaak )

- 200 g broccolistelen

- 60 ml groentebouillon

- 25 g amandelschilfers

Snij vervolgens de broccoli in fijne plakjes, smelt de boter in een pan en voeg de mosterd + honing toe. Doe de broccoli erbij en bak al roerend enkele minuten. Zorg ervoor dat alle plakjes bedekt zijn met het mengsel. Voeg daarna de groentebouillon toe en laat verder garen tot de stelen beetgaar zijn. Haal van het vuur en meng de amandelschilfers erbij. Serveer warm of koud, smakelijk!!

En dan zoals hierboven gezegd: twee receptjes voor de prijs van één: Trio van broccoli, bietjes en zalm voor 3à4p (Lise, bron ‘libelle lekker’)

- 1 grote sjalot

- 1 portie broccoli santé of een gewone broccoli, de stam is ook heel lekker! (gewoon even de taaie schil eraf doen)

- Twee bietjes

- 250 gram gerookte zalm

- 5 kleine aardappelen

- 150 ml Griekse natuuryoghurt

- 2 eetlepels room

- 2 eetlepels olijfolie

- Verse dille

- Peper en zout

- Wraps

Snij het groen van de bietjes en was ze grondig, breng een kleine pot water aan de kook voor het garen van de bietjes (@20min). Breng een tweede pot water aan de kook en kook hierin de (ongeschilde) aardappelen. Was en hak de broccoli in stukjes van 4 cm (alles is eetbaar, enkel het onderste van de stengels is taai dus beter verwijderen). Je spaart een pot om af te wassen als je de broccoli @7min toevoegt aan het water met de aardappelen. Ondertussen snipper je de sjalot fijn en snij je de zalm in stukjes. Meng de yoghurt met fijn gesneden dille, 2 eetlepels room en 2 eetlepels olijfolie, peper en zout. Als de bietjes gaar zijn spoel je ze even onder koud water, je snijdt het resterende groen eraf en je pelt de schil eraf (dit gaat heel vlot). Snij de bietjes in blokjes. Als de aardappelen en broccoli gaar zijn spoel je ook deze onder koud water. Laat de broccoli even uitlekken terwijl je de aardappel in plakjes snijdt. In één van de potten die op het vuur stonden (= opnieuw minder afwas ;) ) voeg je de sjalot, broccoli, aardappel, bietjes en zalm samen, en kruid met peper en zout. Warm de wraps op zoals aangegeven op het pak (dit kan in de pan, oven of microgolf).

Leg een opgewarmde wrap op je bord en smeer een lekkere laag yoghurtsaus erop. Daarop wat van je zalmmengsel, plooien én smullen maar!

BESTEL NU »   CONTACTEER MIJ »

Lees ook

de Plukheyde | Koen Tierens & Inge Vermeesch
Brouwerijstraat 56 | 1910 Kampenhout
0477 66 01 31 | Koen@deplukheyde.be

Volg oogsttuin de Plukheyde op Facebook

© 2022 de Plukheyde - Voorwaarden - Privacy StatementFlockdesign & KLA-4 Communicatie