Oogsttuin de Plukheyde
Over oogsttuin de Plukheyde

Koen Tierens van de Plukheyde

Een nieuw hoofdstuk in een duurzaam, gezond en lekker verhaal


Het tweede oogstseizoen zet de Plukheyde verder op een goed spoor

2018 was warmer en droger dan ‘de hete zomer van 1976’ en dat wil wat zeggen! Toch slaagde de Plukheyde erin om met gerichte investeringen in eigen energieproductie via zonnepanelen en het boren van een waterput haar productie zowel kwalitatief als naar diversiteit toe te verbeteren. Ook de Community groeide verder tot ruim 90 gezinnen en meer dan 200 personen. We beleefden bovendien heel wat toffe momenten samen. In april met winterposteleinsoep op de plantenmarkt in Kampenhout. Eind augustus met >100 man op ons geslaagd oogstfeest met buffet. In september met ruim 600 bezoekers op de akker bij onze deelname aan dag van de landbouw/open CSA dag en in december op de kerstmarkt in Kampenhout opnieuw met soep, maar dan van aardpeer of pastinaak. Op het einde van het seizoen in november evalueerden we ook samen. Het verslag kan je nalezen op onze blog! Het belangrijkste besluit was een aanpassing van de deelnameprijs. Daarmee vatten we nu het derde oogstseizoen aan met een enthousiaste boer én Community op een goed uitgetekend spoor!


Het eerste oogstseizoen was best succesvol

Toen ik met de Plukheyde praktisch van start ging in februari 2017 was er enkel een braak liggende akker. Vanaf mei was er echter al een wekelijks aanbod dat over het seizoen opliep tot ruim 150 soorten groenten, kruiden alsook al een beetje fruit. Vandaag staat alles in de startblokken om nog heel wat verbeteringen aan te brengen zoals het boren van een waterput, maar ook om nog nieuwe deelnemers te verwelkomen in onze community. Na oogstseizoen 2017 zijn er 58 deelnemers, goed voor 132 mensen, maar ook jij bent zeker welkom!


“Ik ben een boerenzoon, een echte. Als kleine jongen werkte ik al mee in het tuinbouwbedrijf van mijn ouders en zag ik met hoeveel goesting zij iedere dag met hun groenten bezig waren. Toen ik zelf een studiekeuze moest maken, heb ik geen seconde getwijfeld: bio-ingenieur, met als specialisatie landbouwkunde. Die opleiding was me op het lijf geschreven. In 2001 haalde ik aansluitend mijn doctoraat in de Toegepaste Biologische Wetenschappen rond het thema plantenziekten.


Passioneel en gedreven

Via een omweg bij twee tuinbouwtoeleveranciers Agrofino Products N.V. en PeltrAcom N.V., kwam ik in 2007 bij dé sierteelt en groenfederatie AVBS terecht. Als secretaris en consulent bloemisterij en snijbloemen verdedigde ik de belangen van de telers, informeerde ik bloemisten en snijbloemkwekers, verzorgde ik de externe contacten en stond ik in voor de promotie van hun producten, het beroep en de organisatie. Een boeiende een leerrijke missie waarin ik dagelijks in contact kwam met gedreven en gepassioneerde mensen. Tien jaar lang spijkerde ik mijn kennis bij in verschillende domeinen.


Een (ecologische) ommezwaai

Na 15 jaar begon het echter geweldig te kriebelen om weer zelf op dat land te staan. Daarom besloot ik in 2016 om het project waarvan ik al even droomde, oogsttuin de Plukheyde als CSA boerderij uit te bouwen. CSA staat voor Community Supported Agriculture, of duurzaam boeren voor en door de gemeenschap. Samen met mijn echtgenote Inge en onze meisjes zijn we aan de slag gegaan. Ik wilde Inge en zeker ook onze dochters Merel en Lotte nauw betrekken bij deze nieuwe activiteit. Het is tenslotte voor de volgende generaties dat wij die ecologische ommezwaai bewust willen maken om de keten te verkorten en zorgvuldiger met onze natuurbronnen om te springen. Of ze nu meteen de tablet opzij gaan leggen om jouw groentjespakket te helpen samenstellen, valt te betwijfelen, maar ik voel me alleszins goed omringd en gesteund om er samen met onze deelnemers een duurzaam, gezond en lekker levenswerk van te maken.”

Koen Tierens,

CSA boer

CONTACTEER MIJ »


Wil je als klas of groep de Plukheyde bezoeken? Dat kan! Ik bespreek graag met je hoe, wat, wanneer.

Wil je als klas of groep de Plukheyde bezoeken? Dat kan! Ik bespreek graag met je hoe, wat, wanneer.

de Plukheyde | Koen Tierens & Inge Vermeesch
Brouwerijstraat 56 | 1910 Kampenhout
0477 66 01 31 | Koen@deplukheyde.be

Volg oogsttuin de Plukheyde op Facebook

© 2019 de Plukheyde - Voorwaarden - Privacy StatementFlockdesign & KLA-4 Communicatie