Oogsttuin de Plukheyde
Over oogsttuin de Plukheyde

Koen Tierens van de Plukheyde

Een nieuw hoofdstuk in een duurzaam, gezond en lekker verhaal


“Ik ben een boerenzoon, een echte. Als kleine jongen werkte ik al mee in het tuinbouwbedrijf van mijn ouders en zag ik met hoeveel goesting zij iedere dag met hun groenten bezig waren. Toen ik zelf een studiekeuze moest maken, heb ik geen seconde getwijfeld: bio-ingenieur, met als specialisatie landbouwkunde. Die opleiding was me op het lijf geschreven. In 2001 haalde ik aansluitend mijn doctoraat in de Toegepaste Biologische Wetenschappen rond het thema plantenziekten.


Passioneel en gedreven

Via een omweg bij twee tuinbouwtoeleveranciers Agrofino Products N.V. en PeltrAcom N.V., kwam ik in 2007 bij dé sierteelt en groenfederatie AVBS terecht. Als secretaris en consulent bloemisterij en snijbloemen verdedigde ik de belangen van de telers, informeerde ik bloemisten en snijbloemkwekers, verzorgde ik de externe contacten en stond ik in voor de promotie van hun producten, het beroep en de organisatie. Een boeiende een leerrijke missie waarin ik dagelijks in contact kwam met gedreven en gepassioneerde mensen. Tien jaar lang spijkerde ik mijn kennis bij in verschillende domeinen.


Een (ecologische) ommezwaai

Na 15 jaar begon het echter geweldig te kriebelen om weer zelf op dat land te staan. Daarom besloot ik in 2016 om het project waarvan ik al even droomde, oogsttuin de Plukheyde als CSA boerderij uit te bouwen. CSA staat voor Community Supported Agriculture, of duurzaam boeren voor en door de gemeenschap. Samen met mijn echtgenote Inge en onze meisjes zijn we aan de slag gegaan. Ik wilde Inge en zeker ook onze dochters Merel en Lotte nauw betrekken bij deze nieuwe activiteit. Het is tenslotte voor de volgende generaties dat wij die ecologische ommezwaai bewust willen maken om de keten te verkorten en zorgvuldiger met onze natuurbronnen om te springen. Of ze nu meteen de tablet opzij gaan leggen om jouw groentjespakket te helpen samenstellen, valt te betwijfelen, maar ik voel me alleszins goed omringd en gesteund om er samen met onze deelnemers een duurzaam, gezond en lekker levenswerk van te maken.”


Het eerste oogstseizoen was best succesvol

Toen ik met de Plukheyde praktisch van start ging in februari 2017 was er enkel een braak liggende akker. Vanaf mei was er echter al een wekelijks aanbod dat over het seizoen opliep tot ruim 150 soorten groenten, kruiden alsook al een beetje fruit. Vandaag staat alles in de startblokken om nog heel wat verbeteringen aan te brengen zoals het boren van een waterput, maar ook om nog nieuwe deelnemers te verwelkomen in onze community. Na oogstseizoen 2017 zijn er 58 deelnemers, goed voor 132 mensen, maar ook jij bent zeker welkom!

Koen Tierens,

CSA boer

CONTACTEER MIJ »

de Plukheyde | Koen Tierens & Inge Vermeesch
Brouwerijstraat 56 | 1910 Kampenhout
0477 66 01 31 | Koen@deplukheyde.be

Volg oogsttuin de Plukheyde op Facebook

© 2018 de Plukheyde - Voorwaarden - Privacy StatementFlockdesign & KLA-4 Communicatie