De echte borsjt met gefermenteerde rode bieten - deplukheyde.be

De echte borsjt met gefermenteerde rode bieten

Hoofdgerecht – 6 personen  

Ingrediënten

  • 400 g stoofvlees
  • 1 runds- of kalfsbot
  • 1 ui
  • 2 teentjes look
  • 2 wortels
  • 1 raap of pastinaak
  • 1 prei
  • 2 aardappelen
  • 2 eetlepels olie
  • Kruidenboeket naar keuze
  • 500 g gefermenteerde bieten ( recept onderaan )
  • Bosje dille
  • Zure room
  • Zout en peper

 

Bereiding

Snij het vlees in kleine stukken

Schil en snij alle groenten in kleine stukjes

Bak het vlees aan in de olie en zet apart

Fruit eerst de uien aan en voeg dan de andere groenten toe en laat meestoven

Voeg vlees, bot en kruiden toe en overgiet met water.  Laat koken

Dek pot af en laat gedurende 2 u sudderen op een laag vuur.  Voeg aan het einde de bieten, fermentatievocht en gehakte dille toe naar smaak

Verdeel en voeg zure room toe

 

Recept gefermenteerde bieten ( 2 weken voor je de soep maakt )

Ingrediënten

Voor een pot van 1 l

1 kg stevige rauwe rode bieten, ongeschild

½ theelepel korianderzaad, karwijzaad en/of mosterdzaad

+/-10 g zout

Bereiding

1 Schil de bieten en snijd ze in dunne juliennereepjes of dunne plakjes

2 Weeg de gesneden bieten af en doe ze in een kom.  Voeg de kruiden toe en 1 % van hun gewicht aan zout.  ( bv 800 g bieten hebben 8 g zout nodig )

3 Meng alles met de hand om het zout gelijkmatig te verdelen ( best handschoenen aandoen ) .  Terwijl je mengt druk en kneed je de bieten een paar minuten om het zout binnen te laten dringen en het sap vrij te geven.  Laat 15 min rusten bij kamertemperatuur zodat er nog meer vocht uit kan komen. Meng opnieuw kort

4 Vul de pot door de bieten stevig aan te drukken.  Giet het sap in de pot en verwijder alle luchtbellen.  Vul tot 2 cm onder de rand.

5 Sluit de pot en laat 7 dagen gisten op kamertemperatuur.  Zet de pot vervolgens in de koelkast.  Na 2 weken zijn de bieten klaar

 

Smakelijk!

Bron: https://nicrunicuit.com