Pastinaakfrietjes met frisse tartaarsaus
Een recept van Philippe Van den Bulck, – njam!
Ingrediënten / 4 personen
pastinaak 2
fijngesnipperde dragon 6 el
fijngesnipperde platte peterselie 6 el
fijngesnipperde bieslook 6 el
knoflook 3
druivenpitolie 4,5 d
ongekookt ei 3
hardgekookt ei 3
kappertjes 3el
augurken 12
mosterd 3 el
citroensap 6 el
olijfolie mengen met de frietjes
pezo
Bereiden:
1 Pluk de kruiden (dragon, peterselie en bieslook) en mix de olie met de knoflook en de kruiden tot een emulsie.
2 Doe het ei, het citroensap en de mosterd in een beker en mix er geleidelijk aan de kruidenolie door tot je een mayonaise hebt. Kruid verder op smaak met peper en zout.
3 Hak de augurken en kappertjes fijn, prak het hardgekookte ei en meng door de tartaarsaus.
4 Schil de pastinaken en snijd ze in frietjes.
Meng de frietjes met olijfolie.
5 Verwarm de oven voor op 220 °C.
Verdeel de pastinaakfrietjes over een met bakpapier beklede ovenschaal.
Kruid ze lichtjes met zeezout en bak de pastinaakfrietjes goudbruin en krokant in ongeveer 20 min in de hete oven.
Wentel ze minstens 1 keer om.
Aioli
Vier overheerlijke snelle dipsauzen – Kookidee
Ingrediënten
450 gr. mayonaise 1 el = 20 gr = +- één pot mayonaise
12 teentjes knoflook
sap van 1.5 citroen
135 ml. olijfolie
45 gr. mosterd 1 el = 20 gr.
scheutje tabasco
pezo
Bereidingswijze
1 Pel de teentjes knoflook en hak deze goed fijn.
2 Doe de mayonaise samen met de olijfolie, mosterd en fijngesneden knoflook in je keukenmachine en meng tot je een mooie dikke saus overhoudt.
3 Breng op smaak met een scheutje tabasco, citroensap en peper en zout en meng nog even goed door elkaar.
Chips van boerenkool
Een recept van Steffi Vertriest, – njam!
Ingrediënten
8 bladeren boerenkool
2 el olijfolie
2 kl sojasaus
1 flinke snuif zeezout
2 el sesamzaadjes
Bereiden:
1 Verwarm de oven voor op 170 graden.
2 Snijd de nerven uit de boerenkool en was de stukjes onder koud stromend water.
Zwier droog in de slazwierder of droog de stukjes tussen een propere keukenhanddoek.
3 Neem een grote kom en doe de boerenkool er in.
Voeg de olijfolie en sojasaus toe.
Meng goed.
4 Leg de stukjes boerenkool op een met bakpapier beklede bakplaat.
Bestrooi ze met een flinke snuif zeezout en sesamzaadjes.
5 Bak de boerenkool gedurende 10 à 12 minuten op 170 graden.
Knolselderfrietjes, bron lekker koken Colruyt
Ingrediënten
Knolselder 1
Platte peterselie 0,5 plant
Olijfolie 1 dl
Kerriepoeder 1 koffielepel
Zout
Bereiding (15 min. + 40 min. in de oven)
1 Verwarm de oven voor op 200 °C.
2 Schil de knolselder en snij in plakken van ± 1 cm dik. Snij daarna in staafjes (de vorm van frietjes). Snij de grootste plakken eerst in 2.
3 Snipper de blaadjes van de peterselie fijn.
4 Bedek een bakplaat met bakpapier en verdeel er de knolselderfrietjes over. Bestrooi met zout, het kerriepoeder en de fijngesnipperde peterselie. Giet er de olijfolie over en meng alles goed onder elkaar, zodat alle frietjes bedekt zijn. Verspreid de frietjes mooi over het bakpapier (ze mogen elkaar niet te veel overlappen).
5 Zet ± 40 min. in de voorverwarmde oven en schep regelmatig om, zodat ze mooi gelijkmatig garen.
Frietjes van gele rapen, bron BelOrta
Ingrediënten
10 raapjes
7 eetlepels zonnebloemolie
10 theelepels paprikapoeder
7 theelepels lookpoeder
7 theelepels paneermeel
grof zeezout
Bereiding
1 Verwarm de oven voor op 220 graden.
2 Snijd de uiteindes van de rapen, schil ze en snijd in dikke frietjes.
3 Neem een grote mengkom en voeg 7 eetlepels zonnebloemolie, 10 theelepels paprikapoeder,
7 theelepels lookpoeder en 7 theelepels paneermeel toe.
Kruid af met grof zeezout en peper.
4 Bedek een bakplaat met bakpapier.
Voeg de frietjes toe en verspreid ze goed over het bakpapier, zorg dat de frietjes elkaar niet bedekken en bak krokant voor 40 minuten.
Peperkoektoast met gekonfijt witloof, bron Vondelmolen
Ingrediënten
10 stronken witloof
hoeveboter
10el frambozenazijn
7.5 el agavesiroop
7.5 el fijne suiker
3 takje citroentijm
3.5 el roze besjes
14 sneetjes peperkoek
Bereiding
Stap 1 Snijd het witloof in stukjes.
Stap 2 Verhit een pan, smelt daar de hoeveboter in en bak het witloof goudbruin.
Stap 3 Blus met de frambozenazijn.
Voeg de agavesiroop, de suiker en de citroentijm toe en laat nog een zevental minuten verder sudderen.
Stap 4 Vaak omroeren om aanbranden te voorkomen.
Stap 5 Maak rondjes peperkoek en toast ze kort.
Stap 6 Beleg met het gekonfijte witlof.
Stap 7 Garneer met de rode besjes.
Prei-kruidendip, bron kookidee
Ingrediënten
90 gr. fijngehakte prei
450 gr. kruidenkaas, bv. Boursain
handje peterselie
150 gr. mayonaise
sap van 1.5 citroen
3 tl. Suiker
3 teentjes knoflook
Bereiden
1 Pel de knoflook en snijd deze fijn.
2 Snijd een handje peterselie grof fijn inclusief de takjes.
3 Snijd de prei eerst in ringetjes en daarna in kleinere stukjes, gebruik alleen het witte deel.
4 Doe de knoflook, peterselie en prei samen met de mayonaise, de suiker, een scheutje citroensap en de kruidenkaas in je keukenmachine en meng tot een romig mengsel.